মুখ্য সমললৈ এৰি যাওক
x-ৰ বাবে সমাধান কৰক
Tick mark Image
গ্ৰাফ

ৱেব অনুসন্ধানৰ পৰা একেধৰণৰ সমস্যাসমূহ

ভাগ-বতৰা কৰক

-6-3x+3\left(x-2\right)\left(x+2\right)\left(-1\right)=3x+6-1
চলক x, -2,2ৰ কোনো এটা মানৰ সৈতে সমান হ’ব নোৱাৰে, যিহেতু শূন্যৰে হৰণ কৰাটো নিৰ্ধাৰণ কৰা হোৱা নাই৷ 3\left(x-2\right)\left(x+2\right)ৰ দ্বাৰা সমীকৰণৰ দুয়োটা প্ৰান্ত পূৰণ কৰক, কমেও 2-x,x-2,3x^{2}-12 ৰ সাধাৰণ বিভাজক৷
-6-3x-3\left(x-2\right)\left(x+2\right)=3x+6-1
-3 লাভ কৰিবৰ বাবে 3 আৰু -1 পুৰণ কৰক৷
-6-3x+\left(-3x+6\right)\left(x+2\right)=3x+6-1
-3ক x-2ৰে পূৰণ কৰিবলৈ বিতৰক উপাদান ব্যৱহাৰ কৰক৷
-6-3x-3x^{2}+12=3x+6-1
x+2ৰ দ্বাৰা -3x+6 পূৰণ কৰিবলৈ বিভাজক সম্পত্তি ব্যৱহাৰ কৰক আৰু পদসমূহৰ দৰে একত্ৰিত কৰক৷
6-3x-3x^{2}=3x+6-1
6 লাভ কৰিবৰ বাবে -6 আৰু 12 যোগ কৰক৷
6-3x-3x^{2}=3x+5
5 লাভ কৰিবলৈ 6-ৰ পৰা 1 বিয়োগ কৰক৷
6-3x-3x^{2}-3x=5
দুয়োটা দিশৰ পৰা 3x বিয়োগ কৰক৷
6-6x-3x^{2}=5
-6x লাভ কৰিবলৈ -3x আৰু -3x একত্ৰ কৰক৷
6-6x-3x^{2}-5=0
দুয়োটা দিশৰ পৰা 5 বিয়োগ কৰক৷
1-6x-3x^{2}=0
1 লাভ কৰিবলৈ 6-ৰ পৰা 5 বিয়োগ কৰক৷
-3x^{2}-6x+1=0
এই সূত্ৰৰ সকলো সমীকৰণ ax^{2}+bx+c=0-ক কুৱাড্ৰেটিক সূত্ৰ ব্যৱহাৰ কৰি সমাধান কৰিব পাৰি: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. কুৱাড্ৰেটিক সূত্ৰই আপোনাক দুটা সমাধান আগবঢ়াই, এটা যেতিয়া ± যোগ কৰা হয় আৰু এটা যেতিয়া ইয়াক বিয়োগ কৰা হয়৷
x=\frac{-\left(-6\right)±\sqrt{\left(-6\right)^{2}-4\left(-3\right)}}{2\left(-3\right)}
এই সমীকৰণটো এটা মান্য ৰূপত আছে: ax^{2}+bx+c=0. কুৱাড্ৰেটিক সূত্ৰ \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}-ত a-ৰ বাবে -3, b-ৰ বাবে -6, c-ৰ বাবে 1 চাবষ্টিটিউট৷
x=\frac{-\left(-6\right)±\sqrt{36-4\left(-3\right)}}{2\left(-3\right)}
বৰ্গ -6৷
x=\frac{-\left(-6\right)±\sqrt{36+12}}{2\left(-3\right)}
-4 বাৰ -3 পুৰণ কৰক৷
x=\frac{-\left(-6\right)±\sqrt{48}}{2\left(-3\right)}
12 লৈ 36 যোগ কৰক৷
x=\frac{-\left(-6\right)±4\sqrt{3}}{2\left(-3\right)}
48-ৰ বৰ্গমূল লওক৷
x=\frac{6±4\sqrt{3}}{2\left(-3\right)}
-6ৰ বিপৰীত হৈছে 6৷
x=\frac{6±4\sqrt{3}}{-6}
2 বাৰ -3 পুৰণ কৰক৷
x=\frac{4\sqrt{3}+6}{-6}
এতিয়া ± যোগ হ’লে সমীকৰণ x=\frac{6±4\sqrt{3}}{-6} সমাধান কৰক৷ 4\sqrt{3} লৈ 6 যোগ কৰক৷
x=-\frac{2\sqrt{3}}{3}-1
-6-ৰ দ্বাৰা 6+4\sqrt{3} হৰণ কৰক৷
x=\frac{6-4\sqrt{3}}{-6}
এতিয়া ± বিয়োগ হ’লে সমীকৰণ x=\frac{6±4\sqrt{3}}{-6} সমাধান কৰক৷ 6-ৰ পৰা 4\sqrt{3} বিয়োগ কৰক৷
x=\frac{2\sqrt{3}}{3}-1
-6-ৰ দ্বাৰা 6-4\sqrt{3} হৰণ কৰক৷
x=-\frac{2\sqrt{3}}{3}-1 x=\frac{2\sqrt{3}}{3}-1
সমীকৰণটো এতিয়া সমাধান হৈছে৷
-6-3x+3\left(x-2\right)\left(x+2\right)\left(-1\right)=3x+6-1
চলক x, -2,2ৰ কোনো এটা মানৰ সৈতে সমান হ’ব নোৱাৰে, যিহেতু শূন্যৰে হৰণ কৰাটো নিৰ্ধাৰণ কৰা হোৱা নাই৷ 3\left(x-2\right)\left(x+2\right)ৰ দ্বাৰা সমীকৰণৰ দুয়োটা প্ৰান্ত পূৰণ কৰক, কমেও 2-x,x-2,3x^{2}-12 ৰ সাধাৰণ বিভাজক৷
-6-3x-3\left(x-2\right)\left(x+2\right)=3x+6-1
-3 লাভ কৰিবৰ বাবে 3 আৰু -1 পুৰণ কৰক৷
-6-3x+\left(-3x+6\right)\left(x+2\right)=3x+6-1
-3ক x-2ৰে পূৰণ কৰিবলৈ বিতৰক উপাদান ব্যৱহাৰ কৰক৷
-6-3x-3x^{2}+12=3x+6-1
x+2ৰ দ্বাৰা -3x+6 পূৰণ কৰিবলৈ বিভাজক সম্পত্তি ব্যৱহাৰ কৰক আৰু পদসমূহৰ দৰে একত্ৰিত কৰক৷
6-3x-3x^{2}=3x+6-1
6 লাভ কৰিবৰ বাবে -6 আৰু 12 যোগ কৰক৷
6-3x-3x^{2}=3x+5
5 লাভ কৰিবলৈ 6-ৰ পৰা 1 বিয়োগ কৰক৷
6-3x-3x^{2}-3x=5
দুয়োটা দিশৰ পৰা 3x বিয়োগ কৰক৷
6-6x-3x^{2}=5
-6x লাভ কৰিবলৈ -3x আৰু -3x একত্ৰ কৰক৷
-6x-3x^{2}=5-6
দুয়োটা দিশৰ পৰা 6 বিয়োগ কৰক৷
-6x-3x^{2}=-1
-1 লাভ কৰিবলৈ 5-ৰ পৰা 6 বিয়োগ কৰক৷
-3x^{2}-6x=-1
এইটোৰ দৰে কুৱাড্ৰেটিক সমীকৰণসমূহক বৰ্গ সম্পূৰ্ণ কৰি সমাধান কৰিব পাৰি৷ বৰ্গ সম্পূৰ্ণ কৰিবৰ বাবে, সমীকৰণটো x^{2}+bx=c ৰূপত থাকিব লাগিব৷
\frac{-3x^{2}-6x}{-3}=-\frac{1}{-3}
-3-ৰ দ্বাৰা দুয়োটা ফাল ভাগ কৰক৷
x^{2}+\left(-\frac{6}{-3}\right)x=-\frac{1}{-3}
-3-ৰ দ্বাৰা হৰণ কৰিলে -3-ৰ দ্বাৰা কৰা পুৰণক পূৰ্বৰ দৰে কৰি দিয়ে৷
x^{2}+2x=-\frac{1}{-3}
-3-ৰ দ্বাৰা -6 হৰণ কৰক৷
x^{2}+2x=\frac{1}{3}
-3-ৰ দ্বাৰা -1 হৰণ কৰক৷
x^{2}+2x+1^{2}=\frac{1}{3}+1^{2}
2 হৰণ কৰক, 1 লাভ কৰিবলৈ 2ৰ দ্বাৰা x ৰাশিৰ দ্বিঘাত৷ ইয়াৰ পাছত সমীকৰণৰ দুয়োটা দিশতে 1ৰ বৰ্গ যোগ কৰক৷ এই পদক্ষেপে সমীকৰণৰ বাঁও দিশক এটা নিখুত বৰ্গত পৰিণত কৰে৷
x^{2}+2x+1=\frac{1}{3}+1
বৰ্গ 1৷
x^{2}+2x+1=\frac{4}{3}
1 লৈ \frac{1}{3} যোগ কৰক৷
\left(x+1\right)^{2}=\frac{4}{3}
উৎপাদক x^{2}+2x+1 । সাধাৰণতে, যেতিয়া x^{2}+bx+c এটা পূৰ্ণ বৰ্গ হয় তেতিয়া ইয়াক সদায়ে \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2} হিচাপে উৎপাদক বিশ্লেষণ কৰিব পৰা যায় ।
\sqrt{\left(x+1\right)^{2}}=\sqrt{\frac{4}{3}}
সমীকৰণৰ দুয়োটা দিশৰ বৰ্গমূল লওক৷
x+1=\frac{2\sqrt{3}}{3} x+1=-\frac{2\sqrt{3}}{3}
সৰলীকৰণ৷
x=\frac{2\sqrt{3}}{3}-1 x=-\frac{2\sqrt{3}}{3}-1
সমীকৰণৰ দুয়োটা দিশৰ পৰা 1 বিয়োগ কৰক৷